Dragen van de uitvaartkist

dragen van de uitvaartkistHet dragen van de uitvaartkist wordt meestal gedaan door 6 personen, afhankelijk van het gewicht. Het is zeker niet noodzakelijk dat de kist door professionele dragers gedragen wordt. Naasten kunnen heel goed zelf dragen. Vaak is het een bijzonder moment als bijvoorbeeld de kinderen, kleinkinderen, vrienden etc. van de overledene de kist de kerk of aula binnen dragen – of rijden. Omdat het dragen van een kist best spannend is voor nabestaanden, kan er ook gebruik gemaakt worden van een rijdende baar. Dit is een karretje met wieltjes waar de kist op geplaatst wordt.

Schouderen

Een techniek bij het dragen van een uitvaartkist is het zogenaamde schouderen. Dit is het dragen van de kist op de schouder. Bij deze techniek zijn er minimaal 6 dragers nodig. Het vergt wel enige oefening als je dit zelf wilt doen.

 

Dragersgilde

Het team van dragers waarmee wij veelvuldig samenwerken bestaat uit jonge representatieve studenten die dit werk naast hun studie doen. Ze zijn stijlvol gekleed en het zijn traditionele schouderdragers.

 

Het damesteam bestaat uit jonge vrouwelijke dragers die dit mooie werk ook naast hun studie doen. Waar de mannelijke kistdragers een vrij strakke en klassieke draagstijl hebben, hanteren de dames een wat informelere manier. Hun kleding is hierop aangepast.