Opbaren

De wijze waarop iemand opgebaard wil worden is heel persoonlijk. Er kunnen verschillende keuzes gemaakt worden. In een uitvaartkist, op een bed of opbaarplank. Thuis, in een uitvaartcentrum, kerk of in een tuinhuisje in de achtertuin. Het luistert heel nauw hoe de overledene dit zou hebben gewild en hoe de nabestaanden zich erbij voelen.

Thuis opbaren

Voor veel mensen is het een fijne gedachte dat hun dierbare overledene thuis opgebaard wordt. Zo kunt u immers op elk gewenst moment bij hem/haar zijn. Bovendien blijft de overledene in de eigen vertrouwde omgeving. Om het lichaam in goede conditie te houden is koelapparatuur nodig. Als u wilt dat de overledene thuis opgebaard wordt, helpen wij u om dat te organiseren. Precies zoals u het wilt. Daarbij houden wij rekening met uw wensen en die van de overledene. Elke dag komen wij even langs of alles nog naar wens is en om de conditie van het lichaam en de koeling te controleren. Een thuisopbaring kan in alle jaargetijden.
Er kan ook een lichte balseming (thanatopraxie) toegepast worden, mocht u ervoor kiezen om een overledene op te baren zonder koeling.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Indien u liever niet wilt dat uw dierbare thuis wordt opgebaard, dan kunt u naar een uitvaartcentrum dat hiervoor speciaal is ingericht. In de meeste uitvaartcentra moet u voor een bezoek aan uw dierbare een afspraak maken.
Sommige uitvaartcentra hebben een 24 uurs kamer. De overledene wordt dan opgebaard in een aparte kamer waar de nabestaanden een bezoek kunnen brengen. Nabestaanden krijgen een sleutel van deze kamer en kunnen dag en nacht bij hun dierbare terecht. Wij werken samen met de meeste uitvaartcentra in de regio, zo kunnen wij altijd rekening houden met uw wensen. Een opbaring is mogelijk bij Monuta, Kramer, DELA, uitvaartboerderij Moskowa, Iris en de Mol etc. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.

Niet opbaren kan ook

Ook komt het voor dat mensen ervoor kiezen om hun dierbare niet meer te willen zien en wordt de kist meteen gesloten. Hoewel het voor veel mensen belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aanraken, wordt de wens van de naasten altijd gerespecteerd. Vaak hebben mensen dat al van te voren afgesproken met degene die overleden is en is het een weloverwogen keuze. In dat geval kan iemand verblijven in een mortuarium, uitvaartcentrum of thuis in een gesloten kist op een kistkoeling.