Ervaringen van nabestaanden

‘Rolf was voor ons ‘blij’ dat we jou hadden’

Lieve Jacqueline,
Dank je wel voor het verzorgen van de zeer waardevolle uitvaart van Rolf. Het voelde zoals ‘beloofd’ als een ‘warme deken’. Jouw inbreng, troost, begeleiding en daadkracht waren absoluut onmisbaar en heeft ons van het begin (waar begon het eigenlijk) tot het einde ontzorgd. Wij konden ons richten op elkaar, verdriet, herinneringen, woorden en troost. Ik heb zoveel complimenten over jou ontvangen. Je bent onzichtbaar, maar ook bescheiden heel zichtbaar. Je was een fantastische steun in de moeilijkste uren van ons leven. Rolf was voor ons ‘blij’ dat we jou hadden. Een voorrecht alles doorgesproken te hebben samen. Veel dank nogmaals.
Annelies, Lucas en Victor van Gerven – van der Knaap

‘Ik heb van alle kanten gehoord dat hij een prachtige uitvaart heeft gehad. Dat geeft mij veel steun’

Lieve Jacqueline, het heeft even geduurd maar nu kan ik wel iets schrijven zonder tranen. Allereerst wil ik je ontzettend bedanken voor je steun, je lieve woorden, je betrokkenheid en het regelen van de uitvaart van mijn lieve man Theo. Ik heb van alle kanten gehoord dat hij een prachtige uitvaart heeft gehad. Dat geeft mij veel steun.

Ook vind ik het heel bijzonder hoe jij mij en de kinderen hebt opgevangen toen ik de grootste klap in mijn leven kreeg. Theo is zeer onverwachts overleden. Ik wist me geen raad, maar jij was er voor mij en de kinderen. Ik zal dat nooit vergeten. Nogmaals dank, dank!

Betty Janssen, Michel, Tessa, Mila, Daan, Saskia, Etienne, Nienke en Lonneke

‘Je hebt het grandioos verzorgd’

Lieve Jacqueline,
Hartelijk dank voor al je lieve zorgen tijdens de uitvaart van mijn Oompie. Je hebt het grandioos verzorgd. Hiervoor nogmaals onze hartelijke dank.
Yvonne en Hans van Veldhoven

‘Je bent een vakvrouw (en nog lief en zorgzaam ook :-)’

Dat ons niet-meer-werken-leven onverwacht zo’n wending zou krijgen hebben wij nooit bedacht. Toch zijn we ook dankbaar. Dankbaar voor al het moois dat we in dit leven mochten delen met veel lieve mensen – die ons tot steun zijn; hiervan ben jij er één! Een rijk leven vol mooi werk en liefde. Graag hadden we met elkaar nog willen genieten van de tijd – waarvan we dachten dat deze nog voor ons zou liggen. Dit mocht niet zo zijn. En ja, lieve Jacqueline, wij weten zeker dat Bart ons heeft geïnspireerd om iets moois te maken van de tijd die wij nog voor ons hebben. Heel veel dank, je bent een vakvrouw (en nog lief en zorgzaam ook :-)!
Dyonne, Mats, Carolien, Steffie, Lars & Max en Luuk

‘Je hebt me veel nieuwe inzichten gegeven’

Dankjewel voor de zorgzame begeleiding tijdens de uitvaart van mijn vader en natuurlijk de opa van Anne. Je hebt me veel nieuwe inzichten gegeven en ik ben je enorm dankbaar. Je bent een hele lieve, bijzondere vrouw die een prachtige kijk op het leven heeft en anderen weet te inspireren.
Dank dat je in ons leven kwam.
Veel liefs van Laurence en Anne de Ruiter

‘Heel veel dank voor alles!’

Langzaam los – beetje bij beetje
mezelf hervinden op dit planeetje.
Langzaam minder – steeds iets meer
mijn hart geneest, doet minder zeer
Langzaam afstand van de liefdespijn
vind het zelfs fijn om soms alleen te zijn.
Lang zaam wennen aan wat niet meer is
soms vergeet ik even dat ik je nog zo mis.
Langzaam uit de put, terug naar het licht
eindsprint tranendal, hoofd omhoog gericht.
Langzaam besef ik dat ik elke dag groei
en ook zonder Henk stilaan weer opbloei.
Marga

Lieve Jacqueline, heel veel dank voor alles wat je voor mij hebt gedaan. Marga Hartgers

‘De uitvaart was klein, zonder dienst, maar ook daar wist Jacqueline een prima oplossing voor te vinden’

Vanaf het eerste contact dat ik met Jacqueline had, voelde het goed. Ze pakte gelijk haar rol, precies op de manier die op dat moment gewenst was. De uitvaart die ze voor ons heeft begeleid had een wat aparte lading, die bij iedereen wisselende emoties opriep. Dat begreep Jacqueline direct en daar speelde ze zeer goed op in. De uitvaart was klein, zonder dienst, maar ook daar wist Jacqueline een prima oplossing voor te vinden.

Waar ik dacht dat we weinig keuzes zouden hebben, kwam Jacqueline met passende oplossingen en interessante ideeën. Jacqueline deed meer dan ik had verwacht en dat maakte de last van regelen van deze uitvaart voor mij een stuk gemakkelijker. Samen hebben we het tot een goed einde kunnen brengen. Ze speelde goed in op de toch wel bijzondere positie waar wij ons in bevonden bij deze uitvaart. Ik ben heel blij dat ik voor Jacqueline heb gekozen en ik zou haar zeker aanbevelen bij anderen.

De service, de verzorging, het stapje extra zetten, dat is wat iedereen de betrokken was bij deze uitvaart zeer heeft gewaardeerd. Nogmaals dank voor alle goede zorgen!

Groeten van Karin Braam

‘Onze kinderen van 9 en 11 jaar werden door haar ook met veel begrip en fijngevoeligheid benaderd’

Door de ziekte van mijn vrouw werden wij genoodzaakt om ons samen voor te bereiden op haar uitvaart.
Wij waren zeer onder de indruk van haar aanpak. Zeer gedegen en met veel gevoel voor de situatie.
Onze kinderen van 9 en 11 jaar werden door haar ook met veel begrip en fijngevoeligheid benaderd.
Jacqueline heeft ons perfect begeleid tot het laatste moment aan toe en tot in de kleinste details.
Ook de gasten op de uitvaart waren geraakt door haar oprechte en goede begeleiding.
Nogmaals dank daarvoor Jacqueline.

Sicco, Marit en Lars van der Valk

‘doortastend, punctueel en zorgvuldig’

Bij zijn ontslag uit het ziekenhuis kreeg mijn echtgenoot/onze vader het bericht mee dat zijn bestaan binnen afzienbare tijd ten einde liep. In de tijd die hem resteerde, wilde hij zelf zijn uitvaart vormgeven.
Wij maakten kennis met Jacqueline. Zij gaf ons direct een vertrouwd gevoel. Het bespreken van zijn wensen ging daardoor als vanzelf. Slechts enkele dagen later overleed hij.
Jacqueline was zeer betrokken en inlevend. Tegelijkertijd hebben wij haar ervaren als doortastend, punctueel en zorgvuldig. Zij leidde alles in goede banen en de dag zelf liep op rolletjes.
Goede herinneringen hieraan verzachten ons verdriet. Ook in de periode daarna, laat Jacqueline nog regelmatig van haar horen.

Familie Dolk

‘Invoelend, attent en nauwkeurig met als resultaat een afscheid in de stijl zoals mijn vader dat voor ogen had’

Eind augustus overleed mijn vader. Alhoewel op hoge leeftijd, een betrokken man waarmee ik een hechte band had. Het onderwerp ‘als ik er niet meer ben’ werd pas laat een onderwerp van gesprek. Lastig en meteen beladen. Mijn ouders kwamen kort voor zijn overlijden in gesprek met Hetty Plantinga. Een bekend gezicht voor mijn vader. Voor hem viel een drempel weg. Met de deskundige hulp van Hetty werd dit onderwerp handzamer, overzichtelijker en uiteindelijk een opluchting. Er kon weer een vinkje worden gezet. Nooit gedacht, dat de aan het papier toevertrouwde wensen over zijn uitvaart, zo snel weer uit de kast kon. Wat je dan wil is een waardig afscheid met zo min mogelijk ruis. Dat heeft Hetty voor ons op een geweldige manier verzorgd. Invoelend, attent en nauwkeurig met als resultaat een afscheid in de stijl zoals mijn vader dat voor ogen had. Dat zal ons helpen bij de verwerking. Nogmaals dank voor alle zorg Hetty!

Pieter Tiggelaar, Dieren

‘Zij is in staat prima te luisteren, is empathisch en heeft een groot organisatie talent’

Toen Hetty vertelde dat zij de opleiding tot uitvaartbegeleider ging volgen, wist ik dat dit een heel goede keuze was. Zij is in staat prima te luisteren, is empathisch en heeft een groot organisatie talent. Wij zijn al jaren goed met elkaar bevriend en zij kent mijn gezin.

Mijn man was al geruime tijd ernstig ziek en op een ochtend, een paar maanden voor zijn overlijden, hebben we samen over het naderende afscheid zitten praten. Zij wees mij op de mogelijkheid om hem thuis op te baren. Aanvankelijk schrok ik daarvoor terug en moest er over nadenken. Terugkijkend ben ik heel blij dat hij thuis is overleden en thuis gebleven is. Dit was ook zijn wens. Ook gaf zij aan dat er heel veel mogelijk is in de afscheidsdienst. De keuze van een fotoprojectie, keuze van muziek, sprekers en het moment van echt afscheid nemen.

Na zijn overlijden heb ik Hetty gebeld. Zij kwam en het was fijn om samen met het verzorgingsteam de laatste zorg te geven. Ook daarna had zij alle tijd om bij het voorbereiden van het afscheid aanwezig te zijn. Luisterend, sturend en raadgevend. De ochtend van de uitvaart was zij vroeg aanwezig en we hebben met elkaar de laatste voorbereidingen getroffen. Rustig, waardig.

Nu, na twee jaar en terugkijkend op de moeilijkste periode in mijn leven, ben ik blij dat zij mij, samen met mijn kinderen en vele anderen, bijgestaan heeft. Het was vertrouwd!

De Steeg, 26 september 2018

Els Reijnen

‘mama is opgegroeid op de Teerplaats in Arnhem. Wat een geweldig idee om haar afscheid bij Brasserie de Boerderij in Sonsbeek te houden’

Dan is er dat moment dat je moeder na lang ziek te zijn geweest zo slecht is dat je denkt, nu moeten we eens gaan nadenken. Wat zou ze willen en wat kunnen we op het moment van overlijden. Onze moeder had een verzekering waarbij er een geldbedrag zou vrijkomen op het moment van overlijden. Hoe werkt dat, wat kunnen we met dat bedrag en hoe gaan we dat regelen. Al kijkend op internet kwam mijn zus al snel op de site van Jacqueline terecht. Het sprak ons erg aan. Wat een mooi en persoonlijk verhaal en wat herkenbaar. Mijn zus belde Jacqueline zaterdags op met allerlei vragen. Jacqueline bood aan ‘s middags te komen en e.e.a. vrijblijvend te bespreken en te verduidelijken. Klikte het wilde ze ons graag bijstaan, klikte het niet even goede vrienden.

Het klikte gelijk. Wat een mooi, lief mens. Met het hart op de juiste plaats, een luisterend oor, gevoel, meelevend en meedenkend over alles waar we over na probeerde te denken en tegenaan liepen. Regelmatig zei Jacqueline, denk er maar rustig over na, er is veel mogelijk. Wat een geruststellend gevoel was dat.

Het was een mooi en emotioneel gesprek, waarin we gelachen, gehuild en vooral geluisterd hebben naar elkaar en naar elkaars gevoelens.We vertelden over onze jeugd en onze opvoeding. En over vroeger hoe mama opgegroeid was op boerderij ‘de Teerplaats’. Waar ze op de varkens ‘reed’ , schaatste op de vijver van Sonsbeek en speelde en fietste in de bossen naar school en weer terug samen met de hond die vervolgens weer op haar wachtte als ze thuiskwam. En daar was Jacqueline met geweldige ideeën. Moskowa uitvaartcentrum (een oude boerderij). Een samenzijn in de serre van Brasserie de Boerderij in park Sonsbeek, in het bijzijn van mama, die daar met de kist kon staan. Samen hebben we herinneringen opgehaald.

Dinsdag is onze moeder overleden. En wat was het fijn dat we die zaterdag ervoor al een gesprek met Jacqueline hadden gehad. Hierdoor wist Jacqueline al dat de oudste kleinzoon mee wilde helpen zijn oma haar laatste verzorging te geven en aan wilde kleden. Dat er kleinkinderen waren die oma wilde dragen in de kist die we zaterdag al hadden uitgezocht, waarmee ze van haar appartement naar het uitvaartcentrum werd gebracht. Met haar kleinzoon op de voorstoel van de rouwauto. Volgend door de rest van ons, om mama naar Moskowa te brengen. Jacqueline wist inmiddels een beetje hoe onze familie in elkaar zat, wie bij wie hoorde, zodat dat een heel persoonlijk en vertrouwd gevoel gaf. We hadden zelfs de kaart al uitgezocht.

Ze heeft iedereen in ons gezin en onze familie bijgestaan waar nodig, en dat voelde ze perfect aan. De dagen na het overlijden zijn we veel samen gekomen om alles door te nemen.

Jacqueline bedankt voor alles. Zonder jouw was deze periode nooit zo mooi en bijzonder geweest.

En was de cirkel rondom het leven van mama daarmee rond. Je bent een echt mensenmens met het hart op de juiste plaats. We kijken met z’n allen terug op een hele mooie bijzondere dag.

Als mama deze dag mee had kunnen kijken, wat zou ze dan genoten hebben en wat zou ze trots zijn!

Amanda Schrör, Christell van Leeuwen en Mirabella Kroon

‘de combinatie van jouw warme, oprechte persoonlijkheid en een enorme rust in je stem maken het compleet’

Al lange tijd waren wij bevriend voordat in november 2017 bleek dat mama ziek was en niet meer beter zou worden. Toen mama over haar uitvaart nadacht en ik vertelde dat jij de hele uitvaart zou kunnen verzorgen, besloot ze heel snel dat ze het fijn zou vinden als jij het zou doen. Ze had hier nooit aan gedacht omdat jij in een ander deel van het land woont maar ik gaf aan dat we het konden vragen, en jij zei meteen dat je graag de uitvaart zou willen verzorgen maar dat je hoopte dat dit niet snel nodig zou zijn.
Vrij snel werd er een afspraak gemaakt en hebben we met ons vieren en met jou erbij de wensen die mama en wij hadden voor de uitvaart besproken. Hoe onwerkelijk en emotioneel het ook was, we zijn heel blij dat we dit nog hebben besproken met mama erbij, want daarna ging het helaas heel snel slechter met mama.

Toen mama was overleden hebben we in de middag heel rustig alles doorgenomen met onze mannen en kinderen erbij. Onze kinderen hadden veel vragen en jij nam alle tijd om die te beantwoorden. Op de dag van de uitvaart is alles zo mooi en met zo veel liefde verlopen, echt wat mama verdiende.

Jij blinkt uit in je vak omdat je alles tot in detail goed geregeld wilt hebben, je laat niets aan het toeval over. De combinatie van jouw warme, oprechte persoonlijkheid en een enorme rust in je stem maken het compleet. Wij wensen nog meer mensen zo’n mooie uitvaart toe onder jouw betrokken begeleiding.

Lieve groet van Janet en Henny

‘de zorg voor de emotionele kant is heel bijzonder’

Jacqueline, ik wil jou hartelijk bedanken voor het begeleiden van drie uitvaarten binnen driekwart jaar in onze familie. In september mijn zus die aan longkanker overleed op 57 jarige leeftijd, in april mijn broer van 48 die al langere tijd leed aan twee bloedziekten die heel moeilijk te behandelen waren, zijn dood hing al jaren als zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Tot slot die van mijn moeder die op 82 jarige leeftijd gestorven is aan hartfalen. In de ingewikkelde relaties binnen dit gezin heb je laten zien dat je in staat bent heel goed te luisteren naar de verschillende standpunten en dat je wat je hoorde op een liefdevolle manier hebt kunnen teruggeven. De zorg voor de emotionele kant van de verschillende mensen, en het beste kan ik spreken voor mezelf, is heel bijzonder. Ik heb mij gehoord en begrepen gevoeld. Dank je wel daarvoor!

Jacky Luimes

‘met goede inleving in de complicaties van ons samengesteld gezin deed Jacqueline haar werk voortreffelijk’

Na een ziekteperiode van ruim 2 jaar kwam het einde in zicht voor mijn vrouw. Zij was vroeger producent bij de tv en had heldere en heel concrete ideeën over haar uitvaart. We gingen op zoek naar vrouwelijke uitvaartbegeleider. De eerste begeleidster met wie we spraken deed maar alsof ze het begreep. Gelukkig troffen we daarna Jacqueline. Zij straalde warmte uit en begreep heel goed wat de wensen waren en vooral waarom mijn vrouw ze had. Zo ontstond er een vruchtbare vertrouwensband tussen mijn vrouw en Jacqueline.
Met goede inleving in de complicaties van ons samengesteld gezin deed Jacqueline haar werk voortreffelijk. Ze gaf goede tips voor aanpassingen en verbeteringen, alle stukjes voorbereiding waren op tijd klaar. En steeds alert vragen of het programma nog wel spoorde met de wensen. Ze was en bleef betrokken en warm, in elk gesprek en in elk ander contact. Het verlichtte onze droeve taak om over het organiseren van het afscheid na te denken en te praten zeer.
Dankzij de werkwijze van Jacqueline werden de voorbereidingen en de uitvaart zelf gemaakt tot wat ze horen te zijn: recht doen aan een geliefde overledene en een ontroerend mooi afscheid van haar.
Wiebe Pera, Heelsum

‘het is bijzonder wat zij met zoveel rust, tederheid en gevoel voor elkaar krijgt’

Het leven is iets moois, maar de dood daar wil je liever niet aan denken. Toch komen we er allemaal een keer voor te staan. En dat was sneller dan we gedacht hadden.
Een paar dagen voor het overlijden van Leo is Jacqueline bij ons geweest om samen met Leo kennis te maken en allerlei zaken en wensen door te spreken.
Het is bijzonder wat zij met zoveel rust, tederheid en gevoel voor elkaar krijgt.
Wij zijn vol lof over de manier hoe Jacqueline dit zowel voor, tijdens als na de uitvaart met zoveel toewijding gedaan heeft.
Wij, familie, vrienden en kennissen hebben het nog vaak over deze bijzondere uitvaart en denken er met een goed gevoel aan terug.
Hartelijk dank Jacqueline.

Familie Beumer

‘dank voor je steun en vakmanschap’

Namens Anja en mijzelf willen wij jou hartelijk danken voor de fijne afhandeling van het overlijden van mijn moeder. Jouw persoonlijke inzet heeft ons heel veel goed gedaan. Jij bent erg betrokken bij jouw werk en daardoor weet jij op de juiste wijze de juiste aandacht te geven aan hen die rouwen. We zijn ontzettend blij met al jouw aandacht. De voorbereiding op de dag van de crematie, de gedichten, de financiële afhandeling en de rest eromheen en het persoonlijke cadeautje voor Anja heeft ons heel veel goed gedaan.

De manier waarop jij met mensen omgaat is heel bijzonder. Je bent echt een steun voor mensen. Het begeleiden en opvangen en regelen van de noodzakelijke zaken gaat jou heel natuurlijk af. Ik ben iemand die altijd echt zegt van wat ik denk. Anja en ik waren echt heel blij over hoe jij ons hebt begeleid met de crematie. Voor, tijdens en achteraf!

Nogmaals dank voor je steun en vakmanschap!
Groeten Arend en Anja Disberg

‘de uitvoering was prachtig en in stijl’

Op een bepaald moment komt het besef dat het leven ook echt eindig is. Zo ook in ons geval. Een vader die gestaag zwakker wordt. Een nare tijd, maar in ons geval ook een warme tijd. Naar, omdat er iemand je ontglipt. Warm, omdat bleek dat een verschaalde familieband weer kon aansterken.

Voorafgaand aan het overlijden van onze vader hebben wij al contact gezocht met Jacqueline. We hebben rustig de zaken besproken die nodig waren voor een waardig afscheid. Wat geweldig dat dit kon! (Nog) geen druk van tijd en wij hadden als familie rustig gelegenheid om de juiste beslissingen te nemen.

De warmte, vakkennis en de ervaring – maken Jacqueline tot een op en top begeleider. Aan alles heeft zij gedacht. Vooraf, tijdens en achteraf aan de uitvaart – en zij voelde nauwlettend aan hoe wij als familie een uitvaart wilden formeren.

Soms, voortkomend door onze familieband, stuurde zij met de nodige diplomatie alles tot in de perfectie bij. De uitvoering was prachtig en in stijl. De warme uitstraling van Jacqueline maakte de gelegenheid niet minder verdrietig, echter dit schiep wel een band. Een warme uitreikende hand, die je blindelings kunt vertrouwen in de wereld der uitvaarten.

Hartelijk dank Jacqueline!
namens de gehele familie Tax

‘ook na de uitvaart ben je er nog steeds voor ons’

In mei 2016 hebben wij onze zoon en broer verloren door zelfdoding en stonden we voor de moeilijke taak om zijn uitvaart te regelen.
Jacqueline, we zijn je erg dankbaar dat jij ons begeleid hebt in die voor ons allen erg emotionele en verdrietige periode. Je warmte, aandacht en persoonlijke betrokkenheid hebben ons erg goed gedaan.

Ook na de uitvaart heb je contact met ons gehouden en ons geholpen om te leren leven met het intense verdriet om het verlies van onze zoon.

Hartelijk dank daarvoor,
Jan, Karla en Karin van Aalstede

‘een betrokken en warme persoonlijkheid’

Jacqueline is een zeer betrokken en warme persoonlijkheid, die veel aandacht heeft voor je persoonlijke verdriet en omstandigheden. Ze weet op een zo persoonlijk en verdrietig moment een veilige en vertrouwde sfeer te creëren, waarin zij op zoek gaat naar de gezamenlijke wensen van de familie. Ze denkt met je mee en haar persoonlijke warmte en geduld zijn een verademing op het moment dat je sneller dan je eigenlijk wilt keuzes en besluiten moet nemen over het afscheid van een geliefde.

Hartelijke groet,
Willy Harkink

‘uitstekende bemiddeling en organisatievermogen’

De fases die ik de afgelopen dagen heb meegemaakt zijn erg intensief; het overlijden en opbaren, de voorbereiding van de crematie, de uitvaart en de crematie zelf. Het is hectisch geweest in een kort tijdsbestek.
Maar door jouw uitstekende bemiddeling en organisatievermogen is de dag van de crematie heel mooi en soepel verlopen. Ik kijk hier met een heel goed gevoel op terug. Ik spreek hierbij ook namens mijn zussen. Bij deze wil ik je heel erg bedanken voor je steun en inzet!

Met warme groet, Ernst Demmink

‘met een warm gevoel kijken wij terug’

Met een warm gevoel kijken wij terug aan het afscheid van mijn vader. Hij had zijn eigen afscheid grotendeels zelf geregisseerd. Het is bijzonder dat wij hem dat afscheid hebben kunnen geven, in overleg met Jacqueline. Samen met haar is het gelukt om mijn vader het afscheid te geven zoals hij zelf graag wenste.

Een vrolijke groet,

Margriet, Ester en Birgit Arends

‘complimenten voor jouw wijze van aanpak en uitvoering’

Jacqueline is geknipt voor haar mooie taak want ze is invoelend, geen vraag is haar teveel, toont medeleven, maakt makkelijk menselijk contact en schroomt niet om direct tot actie over te gaan daar waar nodig. Ze luistert niet alleen goed, maar is ook prima in staat om tussen de regels door de echte boodschap van iemand vast te stellen. Daarnaast blijft ze voldoende zakelijk en grijpt dan ook in, indien nodig. Een goede eigenschap waardoor ze kwaliteit kan blijven leveren op alle fronten. Maar vooral beschikt ze over voldoende ervaring in deze toch zeker bijzondere branche waarbij het menselijk aspect toch o zo belangrijk is en blijft.

Lieve Jacqueline, heel hartelijk dank namens familie de Bijl!

Leo de Bijl

‘ik had er geen idee van dat het zo mooi kon zijn’

‘Lieve Jacqueline, ik had er geen idee van dat uitvaartbegeleiding zo mooi kon zijn. Bij andere uitvaartvieringen zag ik alleen maar stijve, grijze muizen met afgemeten stemmen. Jij hebt laten zien dat het anders kan’.

Liefs Feem, 20 februari 2018

Femie is op 8 maart overleden en 12 maart hebben we, na een muzikaal afscheid in het kerkje in Ellecom, Femie begeleid naar een prachtig plekje ‘aan de Beukenlaan’ op Natuurbegraafplaats Heidepol. 

‘met dankbaarheid kijken we terug’

Met dankbaarheid kijken we terug op een heel mooi afscheid. De bloemen waren gistermiddag nog prachtig. Jouw tulpen zijn ook nog steeds goed en ik geniet ervan. Jacqueline, nogmaals dank voor jouw persoonlijke begeleiding. Het was een goede keuze om jou te vragen.
Ik wens je toe dat je nog velen mag begeleiden en tot troost mag zijn.

Hartelijke groeten,
Nel Streefland, 10 januari 2018

‘van het voorgesprek tot aan het nagespek bleef ze wie ze was’

Jacqueline heeft ons heel goed begeleid tijdens en na het afscheid van onze vader. Hij was weliswaar negentig, maar zijn overlijden kwam toch nog enigszins onverwacht – binnen een week gleed hij af, leek feitelijk niet meer de energie te hebben om zichzelf overeind te houden en overleed na een rustige, laatste fase.
Gelukkig klikte het met Jacqueline erg goed, dat was enorm prettig. Zij voelde zeer goed de sfeer aan, had een rustige autoriteit, stuurde zonder het gevoel te geven dat ze stuurde en gaf ruimte. Ook was ze adequaat, snel, en bleef een rust uitstralen die in een toch belastende periode houvast gaf.
Van het voorgesprek tot aan het nagesprek bleef ze wie ze was: integer, subtiel, met de vinger op de juiste plek.
Jacqueline, een gemeend dankjewel!

Hartelijke groet!
Babette en Matthijs Meijers, maart 2018

‘professioneel en persoonlijk’

Beste Jaqueline en Egbert,
Ik wil graag een persoonlijk dankwoord tot jullie richten naar aanleiding van jullie bijdrage aan de uitvaart van mijn moeder “Joepie”. Behalve dat het qua weer al prachtig meezat (de dagen ervoor en erna alleen maar regen) is jullie inzet zeer professioneel en persoonlijk te noemen.

Allereerst heeft Jacqueline zich slagvaardig door alle te nemen beslissingen geroeid: niet makkelijk omdat we verschilden van mening (dat zal vaker gebeuren) maar ook nog eens vanuit verschillende locaties betrokken waren. Zonder het gevoel te krijgen dat er tijdslimieten waren, hebben we het gevoel gehad in ons tempo de beslissingen te kunnen nemen. Daarenboven heb ik voortdurend het gevoel gehad dat we geen concessies hebben hoeven doen in het kader van tijd of “onmogelijk”.

Dank je wel Jacqueline voor de integere en gepaste afstand die je nam in het hele proces maar ook op de dag zelf, echter waakzaam op alles.

Misschien wil je ook veel dank overbrengen aan het kosters echtpaar (Ria en Jan Hulsman). Zij hebben de avond voor de uitvaart zo geduldig geluisterd en geholpen. Dat de hond mee de kerk in mocht heeft vele bezoekers geroerd. Ik zie nog, bij het verlaten van de kerk, de koster uit alle macht aan het koord trekken om de klokken te luiden.

Ook naar Egbert gaat dank uit. Hij heeft na een kort gesprek met Jan en mij de essentie van Joepie’s waarden en levenslijnen naar boven weten te halen en ze, ingebed in een liturgische vorm, tot een mooi en waardig afscheid weten te be-woorden. Misschien niet gemakkelijk, juist omdat je ons, als zwager, zo goed kent. Je hebt je vakkundig bewogen op het levenswandelpad van Joepie, met het geloof voortdurend in beeld.

Het was een prachtige dag, die niet te evenaren valt.
Dank jullie wel.

Hartelijke groet, Anne Marie Doppegieter

‘Voor Jacqueline’

Soms ontmoet je fijne mensen in je leven
Mensen die jou iets waardevols kunnen meegeven
Want ondanks alle diepe smart
Geef jij anderen lessen mee, diep uit jouw hart.

Veelal onuitgesproken raak je gevoelige snaren
Iets wat helend werkt in die toch al zo woelige baren
Als een rots in de branding sta jij dan als vrouw
En als het even kan, laat jij niemand in de kou

Rondom sterven ontstaat altijd een bepaalde sfeer
Wat jij dan aantreft keer op keer?
Roep om hulp: hoe moet dit en hoe dat?
Vanuit jouw professionaliteit behoedt je ze dan voor een zwart gat.

Inspiratie en leren omgaan met verdriet
Want op zulke momenten ben jij degene die dat ziet
Besef dan hoe waardevol jij voor die anderen bent
Lieve Jacqueline, soms wordt jouw bijdrage niet altijd onderkend.

Maar vanuit jouw professie ga je hier goed mee om
Want jij begrijpt: we zijn allemaal even knap of even dom
Emoties zijn er om zich te uiten
Zowel binnen-in maar ook naar buiten.

Belangrijk in jouw vak is en blijft kunnen relativeren
Dit geldt voor een ieder, zowel dames als heren
Blijf dit altijd beseffen, dan blijf je overeind
Hierdoor leef je zelf in balans, tot aan jouw bittere eind.

Antwerpen, 23 maart 2018 – Leo de Bijl

‘ze heeft alles tot in de kleinste details geregeld’

Na het overlijden van onze vader kregen we van iemand de tip om Jacqueline als uitvaartleider te benaderen. Dit bleek een zeer waardevolle tip. Vanaf het begin voelde het contact met Jacqueline zo vertrouwd. Ze heeft echt alles tot in de kleinste details geregeld.
We kijken dan ook met een warm gevoel terug op het afscheid.
Dank je wel Jacqueline voor alles wat je voor ons hebt gedaan.

Marianne en Jan Arentshorst – Bokdam
Martin en Irma Bokdam – Bosman

‘Jacqueline heeft ons op een perfecte manier begeleid’

Jacqueline heeft ons op een perfecte manier in december 2017 begeleid tijdens de voorbereiding en uitvoering van de afscheidsdienst van mijn vrouw en onze moeder en oma.
Ze heeft ons mogelijkheden voorgehouden waaruit wij als gezin keuzes hebben gemaakt.
Jacqueline voelde zeer goed aan wanneer ze ons even op weg moest helpen.
We kijken met een zeer positief gevoel terug op de samenwerking en bevelen haar van harte bij u aan.

Benno Bulten en kinderen, Renkum