Uitvaartkist of niet?

Uitvaart kist

De keuze voor een uitvaartkist is een hele persoonlijke. Het aanbod uitvaartkisten is zeer divers en breed. Gelukkig maar; de tijd dat iedereen in dezelfde kist lag is voorbij. Zowel bij een begrafenis als bij een crematie wordt voor het opbaren en vervoer van een overledene meestal gebruik gemaakt van een uitvaartkist. Maar er is veel meer mogelijk op het gebied van uitvaartkisten. Hierbij valt te denken aan een draagbaar met een natuurlijke lijkwade of wikkelkleed of een rieten mand.

Begraven zonder kist

Milieu vriendelijke uitvaartkistSinds 1991 is het toegestaan om overledenen te begraven of cremeren zonder kist. De wet vereist wel een omhulling van het lichaam. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats komt begraven zonder kist steeds vaker voor. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade. Om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen maakt u gebruik van een takkenbaar of schaal die is vervaardigd van wilgentenen of een draagbaar van verantwoord hout. Zo zijn er voor het begraven zonder kist voldoende alternatieven beschikbaar, die het milieu en de natuur sparen.

Uitvaartkist en cremeren

Hoewel het wettelijk niet meer verplicht is om een uitvaartkist te gebruiken is het gebruik van een kist bij de meeste crematoria wel een vereiste. Wij zijn op de hoogte van de voorwaarden bij de diverse crematoria. Neem gerust contact met ons op indien u hierover meer wilt weten.

Een uitvaartkist kiezen

Er is ongelooflijk veel mogelijk op het gebied van uitvaartkisten. U kunt kiezen uit uitvaartkisten van massief hout, fineer, structuurfolie, spaanplaat, multiplex, pitriet of karton. U kunt ook zelf een uitvaartkist ontwerpen en maken. Een instructie om zelf een kist te maken is bij ons verkrijgbaar.

 

Het verhaal van de groene uitvaartkist

DZU Uitvaartkisten heeft samen met Staatsbosbeheer de Groene uitvaartkist ontwikkeld. Een bijzonder concept, waarmee we mens en natuur dichter bij elkaar brengen. Kiest u voor deze kist, dan investeert u in onze natuur. Staatsbosbeheer plant voor elke kist een nieuwe boom. De nabestaanden krijgen hiervan een certificaat. Met het planten van de boom krijgt duurzaamheid een extra betekenis: een symbool van leven om na te laten aan de wereld. Staatsbosbeheer ontvangt daarnaast automatisch een gift van € 50,- voor elke geleverde Groene uitvaartkist. Dit bedrag is voor het beheer van de natuurgebieden.

Er zijn drie verschillende kistmodellen;
De Den – een massief inlands grenen grafkist
De Beuk – een massief inlands beuken grafkist
De Populier – een massief inlands populieren grafkist

De zachte kant van de gestoffeerde kist

Zavadi uitvaartkisten zijn uniek en onderscheiden zich door toepassing van in het oog springende katoenen en linnen stoffen voorzien van een zachte, gewatteerde tussenlaag. Door het gebruik van deze materialen voelen de kisten zacht aan en hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor. Dit maakt voor de nabestaanden zowel letterlijk als figuurlijk de afstand tot de kist en daarmee de overledene kleiner. In combinatie met de dessins geeft dit de kist een persoonlijke en vriendelijke uitstraling. Voor de bekleding van de kisten hebben zij een eigen stoffenlijn samengesteld, bestaande uit diverse dessins die speciaal voor Zavadi zijn ontworpen en een aantal effen linnen stoffen. De deksel wordt gesloten door middel van een speciaal ontworpen sluitsysteem. Dit sluitsysteem is gebruiksvriendelijk en passend bij de uitstraling van de kist.
Uitvaartkisten zijn geschikt voor zowel cremeren als begraven. Deze kistenlijn is een unieke aanvulling op het huidige uitvaartkistenassortiment in een tijd die wordt gekenmerkt door een steeds grotere vraag naar een meer persoonlijke invulling van het afscheid.