Grafmonument of grafsteen

Een grafmonument is niet persé nodig maar er zijn weinig mensen die een graf niet voorzien van een ‘gedenkteken’. Nabestaanden vragen steeds vaker naar nieuwe mogelijkheden om hun dierbare te gedenken. Dit komt tot uitdrukking in expressievere vormgegeven grafmonumenten. Maar ook in de combinatie van het gebruikte materiaal, het gekozen model, de tekst, de vormgeving van de letters en het aanbrengen van symbolen of een eigen ontwerp op het grafmonument. Wij krijgen met regelmaat vragen van mensen die gaan over hoe te handelen bij de aanschaf van een grafmonument. Natuurlijk kunnen wij  advies geven maar meestal treden wij op als tussenpersoon tussen u en de ontwerper van het grafmonument. Kennis van materiaal en grafwerken hebben wij in huis.

Elke begraafplaats heeft reglementen voor het plaatsen van monumenten. Hierin kunnen de eisen staan voor wat betreft materiaalgebruik, hoogte en soort monument. Wij zijn op de hoogte van de reglementen bij de begraafplaatsen in onze omgeving zodat wij u kunnen aangeven wat wel of niet mogelijk is.

Materiaal

De duurzaamheid van het materiaal voor het grafmonument is belangrijk. Grafmonumenten moeten het een groot aantal jaren kunnen uithouden, blootgesteld aan weer en wind. Daarom is natuursteen nog steeds het meest gebruikte materiaal voor grafmonumenten. Soms in combinatie met metaal, keramiek, hout, of glas. Natuursteen is duurzaam en heeft een waardige, tijdloze uitstraling in bewerkte vorm, maar zeker ook in onbewerkte vorm, als ‘zwerfkei’. U kunt kiezen uit talloze soorten qua kleur en structuur. Afhankelijk van de natuursteen verschilt het uiterlijk van homogeen tot geaderd of bont gekleurd. Geen twee soorten natuursteen zijn gelijk, alleen al daardoor kunt u een heel persoonlijke keuze maken.

Een vorm die past bij de overledene en nabestaanden

De vormgeving van het grafmonument is door de jaren heen onder invloed van geloof en cultuur sterk ontwikkeld. Hierdoor zijn er nationaal en zelfs regionaal grote verschillen. In de Nederlandse begraafcultuur  is het grafmonument meestal gebaseerd op een liggende en staande steen, of een combinatie van die twee. Er kan gekozen worden voor een afdekplaat, of juist niet, zodat er ruimte is voor een graftuintje. Er komt meer en meer vraag naar organische vormen, zoals een zwerfkei, een flagstone of een basaltzuil. Grafmonumenten worden toegepast binnen de eisen van de begraafplaats. Een begraafplaats moet een gevoel van rust en waardigheid oproepen. De begraafplaats moet dus zorgen dat alle grafmonumenten één geheel vormen. Dit stelt hoge eisen aan de vormgeving van een grafmonument.

Eigen ontwerp en symbolen

Net als teksten kunnen ook symbolen worden toegevoegd, zoals een roos, een duif, een kruisje of een palmtak. Het (natuursteen)bedrijf kan ook uw eigen ontwerp in de steen verwezenlijken. De laatste jaren is funeraire kunst in opkomst; kunstenaars ontwerpen de fraaiste grafmonumenten. En door de moderne technieken zijn er nauwelijks beperkingen in het uitvoeren ervan.

Productie, montage en onderhoud

Persoonlijke grafmonumenten worden veelal gemaakt in de werkplaats van het (natuursteen)bedrijf. Soms wordt ook gebruik gemaakt van standaard modellen die in grote oplage worden geproduceerd. Maar aanvullende bewerkingen, het aanbrengen van beeltenissen of tekst, worden dan wel door het lokale (natuursteen)bedrijf uitgevoerd.
De montage van grafmonumenten moet door vakmensen worden gedaan. Die zijn ervaren in de zorgvuldige omgang met de natuursteen en weten alles van de voeg- en hulpmaterialen die geschikt zijn voor de gebruikte natuursteensoort.
Om een grafmonument fraai te houden is slechts minimaal onderhoud nodig. Want natuursteen, RVS of glas lijden nauwelijks onder vervuiling. Het onderhoud hangt af van de steensoort, de ruwheid van het oppervlak en de plaats op de begraafplaats.

Vragen?

Wij kunnen u altijd adviseren en doorverwijzen. Neem gerust contact met ons op.