Kiezen voor cremeren

De eerste keuze waar u na een overlijden mee te maken krijgt, is direct al een beslissing met verregaande consequenties: begraven of cremeren? Het is eigenlijk iets waar u gedegen over nagedacht zou moeten hebben. Op dit moment kiest ruim 60% van de overledenen voor een crematie. De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Traditie en geloofsovertuiging kunnen een rol spelen. Of geld, omdat cremeren vaak wat voordeliger is dan begraven. Maar ook praktische overwegingen kunnen een rol spelen bij de keuze voor cremeren. Een urn kun je bijvoorbeeld heel makkelijk mee verhuizen. Daarnaast kun je de as ook verdelen over verschillende kleine urnen zodat meerdere nabestaanden een deel van de as in hun bezit kunnen hebben.

Wat kost een crematie?

De kosten voor een crematie zijn voor een groot deel afhankelijk van uw wensen. Locatie, dag, tijdstip en tijdsduur spelen hierin een zeer grote rol. De prijzen in Ede, Arnhem, Dieren, Apeldoorn en Zutphen liggen tussen de € 800 en € 1565. Wij helpen u graag bij het kiezen van een crematorium en denken graag mee over de mogelijkheden en de kosten.

Alternatieve locaties

Een crematorium is niet altijd de gewenste of geschikte locatie die past bij een bepaalde sfeer of een herinnering. Wij hebben locaties geselecteerd die zeer geschikt zijn om aan uw persoonlijke wensen invulling te geven. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.

Asbestemming

Voor de asbestemming gelden een aantal wettelijke bepalingen. Na de crematie dient de as tenminste 4 weken in het crematorium bewaard te worden alvorens de as aan nabestaanden kan worden vrijgegeven. Vervolgens heeft u 6 maanden de tijd om zelf te bepalen wat er met de as gebeurt.
U kunt de as verstrooien op een strooiveld bij het crematorium, maar u kunt het ook in uw eigen tuin verstrooien. Of over zee laten verstrooien vanaf een boot of vanuit een vliegtuig. Ook biedt Staatsbosbeheer de mogelijkheid om as op bepaalde (aangewezen) plekken in het bos te verstrooien. Wanneer u ergens as verstrooid moet u daarvoor toestemming van de (grond)eigenaar hebben.
Als u ervoor kiest om de as te bewaren, dan kunt u kiezen uit heel veel verschillende mogelijkheden. U kunt de as bewaren in een urnenmuur of urnengraf. De as thuis bewaren of ervoor kiezen om bijvoorbeeld een deel te verstrooien en een deel te bewaren. As kan ook verwerkt worden in een kunstwerk of in een (as)sieraad.  → Lees meer over asbestemmingen