Asbestemming na crematie

De wet op de lijkbezorging schrijft voor dat de as van een overledene voor minimaal één maand in de Algemene nis van het crematorium bewaard wordt. Er kan om uitzondering op deze regel worden gevraagd (bijvoorbeeld indien u de as mee zou willen nemen naar het buitenland). Daarna kunnen de nabestaanden over de as beschikken. De meeste crematoria bieden de mogelijkheid om zonder extra kosten de as maximaal 6 maanden in deze Algemene nis te bewaren.

Urnengraf of bijzetting in familiegraf

Een asbus kan begraven worden in een urnengraf of – kelder. De meeste begraafplaatsen en crematoria bieden hier de mogelijkheid voor. Een urnengraf is gemiddeld 60 x 60 cm. Op dit graf kan een (klein) monument wordt geplaatst.
De asbus kan ook worden bijgezet in een (bestaand) familiegraf. Het is ook mogelijk dat een sierurn óp een familiegraf wordt geplaatst. Het verschilt per begraafplaats/crematorium hoeveel urnen er in een graf mogen worden (bij)geplaatst.
Zo verschilt ook de huurtermijn van een urnengraf. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de huurtermijn, er is immers geen sprake van grafrust.

Urnengraf op de Natuurbegraafplaats

Een natuuruitvaart is geschikt voor mensen die een hart voor de natuur hebben en na hun dood onderdeel uit willen maken van de natuur. Als u heeft gekozen voor cremeren, dan kan de urn op de natuurbegraafplaats een plekje krijgen. Wij bieden u een rondleiding aan op natuurbegraafplaats Heidepol om samen met u te kijken wat er mogelijk is en wat uw wensen zijn.

Waterurn

Met de waterurn heeft u de keuze om uw herinneringen een tastbare plek in uw leven te geven. De urn heeft een gepatenteerd systeem dat de as –  vanaf het moment dat u dat wilt – geleidelijk afgeeft aan de aarde. Zet deze prachtige bronzen urn op een plaats die een bijzondere betekenis heeft of zo krijgt. Op dat ene plekje in de tuin waar de eerste ochtendzon valt, in de schaduw van die prachtige boom, bij de vijver of misschien wel op een sokkel, omringd door bloemen. Het hemelwater geeft de as in de waterurn terug aan de aarde. De as wordt door het grondwater meegenomen. De waterurn maakt van afscheid nemen een natuurlijk en geleidelijk proces.

Sierurn

De meeste crematoria beschikken over een ruime keuze aan sierurnen. Maar er zijn ook aparte leveranciers voor sierurnen. Sommige kunstenaars ontwerpen en maken sierurnen. Ook wij kunnen hebben brochures en kunnen u adviseren hierover.
Deze sierurnen worden gebruikt om de as in een columbarium of urnenmuur te plaatsen, in een urnentuin of op een graf, maar ook wanneer de naasten de as mee naar huis willen nemen.

Asverstrooiing

Bij asverstrooiing zal de keuze van een sierurn niet aan de orde zijn: de as is door de medewerkers van het crematorium in een asbus gedaan (strooikoker) en de verstrooiing gebeurt vanuit deze asbus op de door de naasten gekozen plaats of op het strooiveld van het crematorium.
Ook is er geen sierurn nodig als de asbus in een bestaand familiegraf wordt bijgeplaatst.

Sieraden

Gedeelten van de as kunnen in sieraden of reliekhouders worden verwerkt. Wij wijzen u op tijd op deze mogelijkheid omdat dit geregeld moet worden vóór het verstrooien van de (overige) as. De sieraden kunnen van allerhande metalen zijn, maar de as kan ook (gedeeltelijk) verwerkt worden in glazen of (natuur)stenen objecten. Informeert u gerust bij ons naar de mogelijkheden of kijkt u eens op de website van Herinnering in glas.

Asverstrooiing per heliumballon

Hemelvlucht biedt binnen Europa de unieke mogelijkheid om de as van uw dierbare te verstrooien op een hoogte van +/- 25 km in de atmosfeer middels een indrukwekkende asverstrooiingsballon. De ballonnen zijn speciaal ontwikkeld voor asverstrooiing per heliumballon en zijn niet schadelijk voor het milieu en 100% biologisch afbreekbaar. Nadat de asverstrooiingsballonnen vanaf de eigen gekozen locatie door de nabestaanden zelf zijn losgelaten zullen deze na ongeveer 1 tot 1,5 uur een hoogte bereiken van 25 kilometer in de stratosfeer. Door het enorme stratosfaire drukverschil op deze hoogte zullen de ballonnen bij een temperatuur van +/- -50 graden gaan misvormen en uiteindelijk imploderen in zeer kleine fragmenten. De as zal vrijkomen in de atmosfeer en zal worden meegevoerd met verschillende windlagen rondom onze aarde.
Het toegepaste gebruikte helium is een natuurlijk edelgas; onbrandbaar, niet explosief, niet giftig en milieu vriendelijk. Tevens gebruiken zij afbreekbare linten. De ballonoplatingen die zij uitvoeren zijn dus niet  milieubelastend of schadelijk voor mens of dier.