Deskundigen over rouw – wat zeggen zij

In Nederland en Belgie kennen we een aantal “rouwdeskundigen”: Manu Keirse, Marinus van den Berg, Daan Westerink en Riet Fiddelaers-Jaspers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de rouw en hebben hierover boeken geschreven die door velen hoog gewaardeerd worden. Hieronder vindt u een aantal van deze boeken. Wij hebben veel boeken in onze eigen boekenkast staan die u met liefde van ons mag lezen.

Daan Westerink

Journalist, docent en rouwdeskundige. Van haar hand verschenen de boeken ‘Leven zonder ouders’ en ‘Verder zonder jou’, ‘Jongeren over de dood van iemand die ze lief is’. Ook begeleidt Daan jongeren en volwassenen die een vader, moeder, broer, zus, kind of partner verloren. Ze geeft daarnaast les aan de Minor Beroepsmatig omgaan met rouw en verliessituaties (Faculteit Maatschappij en Recht). Ze werkte 15 jaar als (eind-)redacteur bij o.a. Endemol, Vara, EO en NCRV. Na de dood van haar ouders gooide Daan het roer om en specialiseerde zich binnen de rouwzorg.

Manu Keirse

Een Vlaams klinisch psycholoog en Doctor in de medische wetenschappen. Hij werkte op het kabinet van het Ministerie van Welzijn en Volksgezondheid, was directeur van het Heilig Hartziekenhuis te Leuven, en geeft les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Door zijn doctoraat-studie werd hij expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg. Van zijn hand verschenen de boeken ‘vingerafdruk van verdriet’, ‘later begint vandaag’ en ‘Helpen bij verlies en verdriet’.

Marinus van den Berg

Marinus van den Berg werkt sinds 1998 als geestelijk verzorger en pastor bij de Rotterdamse zorgaanbieder Laurens op de locatie Antonius IJsselmonde en in het regionaal palliatief centrum Cadenza. Hij verzorgt lezingen en workshops over thema’s als ouder worden, levenseinde, afscheid, verlies en zorg. Daarover gaan ook zijn publicaties.
Van zijn verschenen onder andere ‘Rouwen in de tijd’ en ‘Meegaan tot het einde’.

Riet Fiddelaers-Jaspers

Is trainer, adviseur, opleider, rouwtherapeut en auteur. Een veelzijdig rouwdeskZe werkte in het onderwijs, studeerde sociale pedagogiek en specialiseerde zich in coaching. Ze werkt voor het Expertisecentrum Omgaan met Verlies. Zij schreef onder andere ‘Herbergen van verdriet’, ‘Met mijn ziel onder de arm’, ‘Ruimte voor verdriet – omgaan met kinderen in verliessituaties’.