‘Omdat je soms
iets vast wilt houden
een moment, een gedachte, een inzicht
opschrijven, verzilveren, na-lezen
wat begint in een moment van ‘dat is ‘t’
en daar niet eindigt’

Ik heb iets met taal, met schrijven, met poëzie, maar vooral met verhalen van mensen. Verhalen van mensen inspireren en verrijken mij, elke dag weer.
In ieder leven zit een verhaal dat de moeite waard is om verteld, gehoord en bewaard te worden. Al die mooie mensen met hún verhaal die op mijn pad komen zijn mijn inspiratiebron. Mijn blogs worden verhalen met gevoel, met hart en ziel. Over het reilen en zeilen van mijn dagelijkse werkzaamheden, over mij, over mijn gedachten en ervaringen en over gebeurtenissen hoe klein of groot dan ook. Dit is mijn eerste blog, spannend!

Twee jaar geleden deed ik de uitvaart van een pater uit Nijmegen. Deze pater werd in zijn leven geïnspireerd door de Ginkgo Biloba. De Ginkgo Biloba is de boom van Goethe; hij schreef er een prachtig sonnet over. Dit sonnet, dat op de rouwkaart van de pater stond, wil ik met jullie delen:

Zie dit kleinood in mijn gaarde:
boomblad uit de Oriënt,
siert met zijn geheime waarde,
ingewijden wel bekend.

Leeft het als een enkel wezen,
innerlijk in twee gedeeld?
Of vormt juist het uitgelezen
tweetal één herkenbaar beeld?

Langzaam rijpende ideeën
werpen op die vragen licht.
Voel je niet dat ik in tweeën
eenling ben in mijn gedicht?

Deze voor mij onbekende boom, moest wel heel bijzonder zijn.

Ik ben erover gaan lezen en de Ginkgo Biloba is één van de oudste (270 miljoen jaar), nog levende boomsoorten op de wereld. Het is de heilige boom van het Oosten, een symbool van eenheid, van tegenstellingen, van hoop, tijdsloosheid en een lang leven. Deze boom heeft een enorme overlevingskracht. Vanaf mijn kennismaking met deze boom hebben de symboliek en de blaadjes, die een vorm van een hart hebben, een enorme aantrekkingskracht op mij gekregen.

Even was de boom uit mijn gedachten.

December 2016. Ik logeerde samen met Robert een paar nachten in The Robertson Small hotel in Zuid Afrika. Vanaf het moment dat ik daar een voet over de drempel zette, overviel mij een emotie die ik niet goed kon duiden. Een moment van; Alles Klopt. Ik kan geen woorden geven aan dit gevoel. Wat gebeurde er met mij?

En toen…
Na honderden wijngaarden
Wel duizend Rode Disa’s
Slechts één Ginkgo boom

Onder díe Ginkgo boom met daarboven de Zuid Afrikaanse zon mochten wij genieten van zijn/haar dansende, lichtgroene blaadjes. De juiste plek op het juiste moment, het juiste gezelschap, de zon, het eten en de magie van dit prachtige blad van de Ginkgo – veroordeelde mij tot deze boom. Dit gevoel en beeld wilde ik vastleggen; in The Robertson Small onder de Ginkgo boom is het idee voor het logo van – Jacqueline Hofman Î Bureau voor uitvaartzorg – geboren. Ik vergeet bijna de wijn. Welke wijn wij dronken? ‘The Work of Time’.

Jacqueline van Aerts –  Hofman